Vortex HiFi linjefilter i BOB-teknik

Vortex HiFi linjefilter i BOB-teknik

Ny -POWER OPTIMIZER med biologiskt optimerad bandbredd (BOB)

Ännu ett strömfilter i hi-fi? Det finns redan otaliga! Detta är vad den ena eller den andra kommer att säga. Å andra sidan, om du frågar hur det ideala strömfiltret för att lyssna på musik ska se ut, blir det snabbt klart att vi absolut var tvungna att bygga dessa nuvarande filter med våra teknologier.

Så varför nuvarande filter från Vortex HiFi?

De första frågorna vi ställde oss var: Varför ens ett strömfilter i hi-fi? Vad förbättrar ett strömfilter och vad har det med att lyssna på musik att göra?

 • Det är ett faktum att elnätet i dagens hem har övertoner av basfrekvensen 50 Hz samt störningar från några tusen hjärtan upp till långt in i megahertzområdet. Speciellt frekvensområdet över 20.000 XNUMX Hz är mer och mer förorenat av switchade strömförsörjningar (t.ex. energisparlampor).
 • Det är också ett faktum att klassisk distorsion (d.v.s. störningar upp till ca 500 Hz - det är K10!) har ingen eller ingen relevant effekt på ljudet (se experiment AUDIO).
 • Det är också ett faktum att störningarna på elnäten inte förändrar enheternas ljudsignal eller knappast kan upptäckas, eftersom strömförsörjningsenheterna har till uppgift att eliminera alla nätverksstörningar genom sina olika komponenter.
 • Ansågs inte praktiskt taget i Ljudexperiment intervallet långt över det vanliga distorsionsområdet med sina transienter från switchade strömförsörjningar i intervallet över 20.000 XNUMX Hz.
 • Ansågs inte praktiskt taget i Ljudexperiment även hanteraren som fångar deras hushållsledningar.

Vad vi däremot kan säga med hög grad av säkerhet är att störamplituderna utanför ljudområdet (över 20.000 XNUMX Hz) och HF-området knappast klarar av att göra några relevanta förändringar av ljudsignalen. AUDIO-testarna kom också till denna synpunkt i de ovan nämnda grunderna - Experiment.

Miljömedicin visar samband mellan hörapparaten och störningar i strömförsörjningssystemet

Om du vänder blicken bort från ljudsignalen, som inte kan påverkas på ett relevant sätt, mot att påverka människor när du lyssnar på musik, så kan alla hörselfenomen plötsligt förklaras!

Miljömedicin visar sambandet mellan extremt höga övertoner och transienter i intervallet över 4.000 XNUMX Hz på människor. Som de miljömedicinska undersökningarna under rubriken Dirty Power eller Dirty Electricity visa, inte bara förändra många Kliniska bilder på grund av störningar över 4.000 XNUMX Hz, men den visar också uttryckligen störningar i hörapparaten i form av hörselljud. Detta resulterade Prof. Dr. Magda Havas även på en WHO-workshop i Prag. Förresten, ljud i öronen är också uttryckligen i RF sortiment från miljömedicin beklagar.

microsurge-meter-up-203-gs
Mätning av en energisnål lampa med GS-mätaren. Den energibesparande lampan visar en högre biologisk störningspotential än ett konventionellt hi-fi-system.

Det metrologiska underlaget för utredningen av Magda Havas bygger på s.k GS-enheter. 1 GS-enhet är 24 volt/sekund, dvs en ökningshastighet. Denna ökningshastighet på 24 volt/sekund valdes så att upp till 25 GS-enheter praktiskt taget inga betydande störningar för människor, liten påverkan kunde förväntas i en zon från 26 till 50 GS-enheter och i intervallet över 50 GS-enheter renovering av elnätet med lämpliga filter rekommenderas.

Ovan kan du se den så kallade mikrosurgemätaren av Graham och Statzer. Du ser en mätning vid ett uttag som en energisparlampa med ditt switchade nätaggregat är anslutet till. Med 203 GS-enheter ett värde som visar en stark negativ påverkan på nervsystemet och därmed även på hörselsystemet (ljud). För Magda Havas visade att inte bara hörselljud utan även förvirring och minnesförlust kan uppstå. Detta igenom Smutsig kraft störda hjärnfärdigheter är avgörande för att lyssna på musik. Här måste akustiska mönster kännas igen och jämföras med inlärda mönster. Om detta inte lyckas blir upplevelsen otydlig och stress uppstår.

Microsurge-mätaren visar nu att inte bara hi-fi-apparater, utan även elektriska konsumenter i lyssningsrummet (även från angränsande rum) har en betydande inverkan på hörapparaten och därmed på den differentierade och avslappnade musiksensationen.

Slutsats:

Aktuella filter kan förbättra ljudet avsevärt, speciellt om de fungerar i det frekvensområde som är särskilt biologiskt känsligt - det vill säga i frekvensområdet över 4.000 4.000 Hz upp till megahjärtområdet. Filter som bara tar bort distorsionen i nätverket kan, om alls, åstadkomma små ljudförbättringar. Det ideala filtret ska redan ha bra filtereffekter från XNUMX XNUMX Hz och fungera så långt som möjligt in i meganätverksområdet.

Vortex HiFi BOB - linjefilter med biologiskt optimerad bandbredd

I HiFi-området finns aktiva nätverksoptimerare och passiva nätverksoptimerare. Aktiva nätverksoptimerare är de enda som kan minska distorsionen av 50 Hz basfrekvensen och är mycket dyra. Dessa filter fungerar, om alls, bara i området upp till ca 20.000 XNUMX Hz. Energisnåla lampor och andra belastningar med switchade strömförsörjningar fungerar mycket högre.

Den lägre TCO 99-spektrummätningen visar tydligt att en energisnål lampa genererar särskilt kraftiga störningar kring 60.000 320.000 Hz och dess övertoner upp till ca XNUMX XNUMX Hz i nätverket. Som jämförelse genererar en halogenlampa (inte en switchad strömkälla) praktiskt taget inga störningar. Därför är dessa idealiska för lyssningsrum.

TCO99 Band2 E-fältmätningslampa jämförelsetextDe aktiva filtren fungerar inte i de biologiskt mycket kritiska områdena och är bara anslutna till hi-fi-systemet. Vi har aldrig sett ett sådant här filter för en golvlampa. Det skulle också bli alldeles för dyrt. Men din hörsel bryr sig inte om det är dålig hörsel på grund av störningar från systemet eller golvlampan.

Lösningen skulle vara passiva parallellfilter. Men för att helt täcka det biologiskt känsliga området nedåt skulle filtren behöva vara mycket stora (stora kondensatorer), vilket i sin tur för med sig avsevärda ljudproblem via virvlar och avsevärt begränsar bandbredden uppåt.

Det är därför vi utvecklade vårt BIR-koncept. BIR står för biologiskt optimerad bandbredd och möjliggör perfekt filtrering just i det frekvensområde där en medicinsk/biologisk effekt på våra nerv- och hörselsystem har bevisats.

Det betyder att BOB-linjefilter har den maximala möjliga ljudförbättringen av ett linjefilter!

Till vänster kan du se samma mått som ovan med Microsurge Meter (203 GS-enheter) och till höger samma mått endast med vår Power Optimizer med BOB-koncept.
Vi använder en mycket stor kapacitet på 15uF i våra parallellfilter, vilket har kompenserats i sitt HF-beteende. De parasitiska effekterna av dessa stora kondensatorer, som är extremt skadliga för ljudet, reduceras därmed till en extremt låg nivå. Norbert Maurer fick denna kompensationsmetod patenterad i crossovers redan 1984.

Diagrammet nedan visar det grundläggande förhållandet mellan impedanskurvan  (låg impedans är lika med hög filtreringsförmåga) och storleken på en kapacitet. Impedansen för 4,7uF kondensatorn stiger redan under 600 KHz medan 10nF kondensatorn bara ökar impedansen strax under 20MHz och förblir permanent under impedansen för 4,7uF kondensatorn i HF-området. Med kondensatorer som är flera gånger större stiger impedansen avsevärt över 100 KHz och därför kan endast grundfrekvensen hos en switchad strömförsörjning filtreras. Övertonerna, som är ännu mer kritiska biologiskt (eftersom de har en högre frekvens), förblir dåligt eller ofiltrerade.

impedanskurva kondensatorerTack vare vår kompensationsprocess tillåter våra filter ökningshastigheter på över 50.000 30 volt/uSec medan annars bara runt 30 volt/uSec skulle vara möjligt med stora kondensatorer. Under forskningen om orsakerna till "kondensatorljudet" visades det för över XNUMX år sedan att all ytterligare kompensation, även upp till GHz-området, kunde höras tydligt. Därför kompenserar vi så mycket som möjligt.

 • Smutsig effektmätning med och utan Power Optimizer 1 filter.

Som ofta är fallet med audiofilrör, är filtren direkt daterade. Dessutom är ledningarna och arrangemanget av komponenter extremt HF-optimerade. När allt kommer omkring, vilken användning är en perfekt komponent om felet inte kommer "via kabeln". Det audiofila bearbetningskonceptet är optimerat av silverlod samt informerade och silverpläterade ledningar (de två TOP-modellerna).

Komponenterna monteras vibrationsdämpat och delvis inkapslade. Dessutom är filtren prisberoende hos alla tekniker Av misstag, Vortex HiFi för Eliminera störningar och Stressa ner har tillgänglig.

Även om vi har att göra med high-end produkter för våra filter är en låg prissättning oerhört viktig för oss, eftersom du behöver dessa filter på flera ställen i lyssningsrummet och på många ställen i huset. Därför har vi avstått från överflödiga, optiska och haptiska tillbehör och designat filtren rent funktionella. Detta beror på att det, i motsats till vad de vanliga filtertillverkarna säger, inte är hi-fi-systemet utan, som de miljömedicinska undersökningarna visar, hela elinstallationen försämrar hörselintrycket.

Att den installation av hela huset med din störning och dess individuella komponenter (antenner) är orsaken till minskningen av musikkvalitet, visar också daglig erfarenhet i high end hi-fi. Här hör vi skillnader i ljud vid byte av elkablar men även vägguttag och nätsäkringar. Än så länge har inga förändringar av ljudsignalen uppmätts – men tydligt hört. Idag kan dessa tydligt hörbara ljudförändringar förklaras av den utsända elektrosmogen och det biologiska/medicinska perspektivet - och det utan någon signalförändring!

Därför har vi utvecklat 3 olika Power Optimizers i 3 kvalitetsklasser så att du kan lösa dina ljudproblem på ett differentierat sätt. Störningsundertryckningseffekten som mäts med mikrosurgemätaren är densamma för alla tre effektoptimerare.

BOB - Power Optimizer-modellerna

Power Optimizer 1 AIO:

Parallellt linjefilter med Vortex HiFi BOB-koncept. 15uF kondensator med HF-kompensation upp till 13.000 XNUMX volt/uSec. Allt i ett - information och vibrationsdämpning. Styck 99 € Tillgänglig januari 2017

Power Optimizer 2 PI Ultra:

Parallellt linjefilter med Vortex HiFi BOB-koncept. 15uF kondensator med Ultra Speed ​​​​HF-kompensation upp till 51.000 1 volt/uSec. PI - information och vibrationsdämpning. Kabeldragning med informerade, silverpläterade ledare. XNUMX Schuko-uttag.
Styck 199 € Tillgänglig december 2016

Power Optimizer 3 Ultra Diamond:

Parallellt linjefilter med Vortex HiFi BOB-koncept. 15uF kondensator med Ultra Speed ​​​​HF-kompensation upp till 51.000 4 volt/uSec. Ny diamant - PI - information med ytterligare 1 ädelstenar inklusive diamanter och biologisk vital keramik. Vibrationsdämpande. Kabeldragning med informerade, silverpläterade ledare. XNUMX Schuko-uttag.
Enkel 399 € Tillgänglig december 2016

Ladda ner (PDF, 300KB)

Testrapport lyssnarupplevelse: Vortex HiFi BOB-filter här

Testrapport audiophil-online: Vortex HiFi BOB-Filter här

4 tankar om “Vortex HiFi linjefilter i BOB-teknik"

 1. Hej herr Maurer,

  Jag ser fram emot dina nya produkter!

  En fråga som intresserar mig i samband med filtret:

  En stor kapacitet på kraftledningen genererar också stora urladdningsströmmar (magnetfält). Om du använder flera av dem i hela huset, har du inte också läckströmmar i hela huset?

  Så kan man säga att elimineringen av störspänningar vida uppväger genereringen av störströmmar när det kommer till påverkan på människor? Så acceptera detta?

  vad är din åsikt om detta?

  Tack och hälsningar
  M

  1. Hej herr M,
   Jag kan svara på din fråga i en mening eller i en bok. Först i tre meningar.

   Vid de läkarundersökningar jag känner till, bland annat av Prof. Dr. Magda Havas, negativa effekter på kliniska bilder, mentala förmågor och ljud i öronen. De strömmar och magnetfält som skapades när störspänningarna reducerades verkar inte ha haft en negativ effekt. Under de medicinska undersökningarna användes 20uF Stetzer-filter (15uF i Europa). Våra egna undersökningar med vårt HRV-EKG visar även på störningar vid störspänningar och inga i de strömmar som uppstår i samband med filtreringen. Ur byggnadsbiologisk synvinkel klassas även magnetfälten som okritiska.
   Ett detaljerat svar på din fråga avslöjar både de vetenskapliga gränserna inom området miljömedicin och fysik. Det visar också myndigheternas, försiktigt formulerade, problematiska hantering av frågan om elektrosmog.
   Diskussion om parallellfilter (här Stetzer-filter) för att minska lågfrekvent elektrosmog Testa Health Canada Stetzer Filter

   Under de närmaste veckorna kommer jag därför systematiskt att besvara din fråga i flera delar under rubriken Aktuellt ur min synvinkel.

   Bara så mycket i förväg.
   Det finns ingen vetenskapligt hållbar motivering för att använda ett BOB-filter. Det finns inte heller några vetenskapliga motiveringar för att inte använda ett BOB-filter. Eftersom de fysiska verkningsmekanismerna inte är vetenskapligt klarlagda är vi beroende av praktiska medicinska "tips". Dessa visar att störningar på elnäten har en negativ inverkan på människor. Detta relaterade till olika kliniska bilder men också till mentala förmågor och ljud i öronen. Dessa störningar verkar öka avsevärt från 2.000 XNUMX Hz och bli proportionellt mer kritiska med ökningen av frekvensen. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till dessa fenomen. Vetenskapliga metoder misslyckas här eftersom ceteris paribus-tillståndet i samband med människor är omöjligt för en vetenskaplig undersökning på grund av mångfalden av individer och människor under "elektrosmog" förändras permanent - inte ceteris paribus. Detta visar på ett imponerande sätt av ATHEM-studien i Wien, där nervimpulser förändrades permanent under en lång tidsperiod, även efter att exponeringen för HF länge varit avstängd! Så så länge det inte finns någon funktionell vetenskaplig modell för fältens påverkan på människor, kan ingen seriös vetenskaplig kunskap skapas. Vi är därför beroende av rimlig observation av praxis - inklusive medicinsk praxis.

   Hälsningar
   Norbert Maurer

   1. Tack för dina kommentarer, jag tar boken då.. 😉

    Som kund vet jag hur väl dina produkter fungerar, men varför är det spännande. Även när det gäller att undvika ytterligare (omedvetna) störningskällor ser jag fram emot dina ytterligare förklaringar.

    Har man tid (ha..ha..) att komma på andra produkter så finns det ytterligare en bländande antenn i huset med MHz-signaler: telefonlinjen med ADSL osv.

    En teknisk förändring av telefonanslutningen i huset (fiberinstallation med telefonnät 'simulerat' internt av fiberterminalen) gav mig massiva, tidigare okända öronljud. Även vår papegoja reagerar på detta med extrem rastlöshet. Jag kunde tydligt identifiera detta genom att koppla bort det. Vad jag kan göra är öppet.

    vänliga hälsningar
    M

    1. Hej herr M,
     om jag ser det rätt är du i Nya Zeeland. Men telefonsystemens tekniker bör vara jämförbara. Jag ska undersöka problemet, liksom kabel-TV och TV-antenner.

     Att påverka ADSL-problematiken genom information är redan över den 30:e omgången. Jag måste klargöra i vilken utsträckning pluggar eller jordoptimerare med motsvarande gränssnitt kan användas. Självklart kan jag enkelt utföra spektralmätningar på ADSL-linjer och deras fältstrålning.

     Hälsningar
     Norbert Maurer

Skriv en kommentar